Gästkrönikör Mattias Goldmann: Norrland visar vägen för omställningen – med bra sushi och välkomnande attityd
Den som vill se Sveriges hållbara framtid, vänder lämpligen blicken mot de nordligare delarna av landet. Hybrit, H2GreenSteel, Northvolt, Kirunaflytten… Alla har uppmärksammat det, men har vi verkligen dragit slutsatserna för framtiden? Jag har tre förslag, från Norrbotten och norra Västerbotten till Sverige och världen!
- Klimatomställningen är industriell. Miljörörelsen, som jag är sprungen ur, har nästan profilerat klimatomställningen som en avindustrialisering. Fokus har också mycket varit på individens ansvar – haloumiskam, flygskam och tågsemestrar. Men nu har vi storskaligt facit, med tusentals arbetstillfällen och miljarder investerade: Sveriges sätt att nå våra egna klimatmål och inspirera andra, är en industriell omställning.
- Industriboomen är klimatdriven. Det har funnits en föreställning om att industrin – eller åtminstone basindustrin – är beroende av att miljölagstiftningen inte är för strikt. ”Då flyttar jobben utomlands” har varit mantrat, och därför har till exempel koldioxidskatten haft undantag för industrin. Men nu ser vi motsatsen: Alla de stora investeringar i ny eller förnyad industri som vi redan sett, och flera som väntar i kulisserna, är drivna av den snabba klimatomställningen och de stigande hållbarhetskraven. Det ger en ökande efterfrågan på hållbart producerat stål, cirkulära batterier, vätgasdrivna processer och mycket annat. Sverige är unikt väl placerat att dra nytta av detta, med ständiga topplaceringar i internationella hållbarhetsrankingar, och världens mest kända klimataktivist är svenska. Norrbotten och norra Västerbotten lägger till god tillgång på billig och förnybar el, orörd natur, stora vidder och – åtminstone delar av året – kyla alldeles gratis.
- Framgången kräver också social hållbarhet. Den som nöjer sig med Excelfilens faktorer för miljömässig hållbarhet, missar halva förklaringen till norra Sveriges framgångar – och det kanske svåraste att etablera. Visst behövs det nya högspänningsledningar, investeringar i järnväg, isfria djuphamnar och konkurrenskraftig företagsbeskattning. Men inget slår att de bästa och de brightaste vill vara med, och då kan helt andra faktorer avgöra.
Finns det bostäder, skolor, kulturellt utbud, sportaktiviteter, rimliga möjligheter att ibland åka hem till nära och kära som inte följt med? Hur ser det ut med möjligheter till vidareutbildning och karriärmöjligheter, bortom den tjänst som erbjuds nu? Allt detta behöver besvaras jakande av helt olika människor; enbart Northvolts personal rundar snart 100 nationaliteter, med ännu fler olika intressen, önskemål och behov. Uppfylls inte dessa, skapar vi inte ett socialt hållbart samhälle, och då tappar vi i konkurrenskraft.
Så bra då att norra Sverige av idag är något helt annat än vad det var för bara något årtionde sedan! I början av det nya millenniet fick min kompis jobb i Öviks boomande bioekonomi, men trots god lön och fina karriärmöjligheter. Varför? Det fanns ingen bra sushi!
Nu finns det minst fyra sushiställen i Övik, min favoritpizzeria ligger i Jokkmokk (jag ska inte göra reklam men hittar du den själv så beställ en pizza Lappland!), favoritfiket i Kiruna utmanas av kafét i Storuman, på second hand-butiken i Robertsfors fyndar jag alltid mina skjortor, jag missar aldrig kulturhuset när jag är i Luleå, till min femtioårsdag hoppas jag att någon ska bjuda mig till trätoppshotellet i Harads för Ishotellet i Jukkasjärvi har jag förstås redan varit på, och sommartid hittar ni mig gärna antingen på Pite havsbad (däremot inte längre på Pite Dansar&Ler…) eller i kajak nerför Vindeln. Och detta är bara ta några top-of-mind exempel, till på köpet från en skåning bosatt i Stockholm.
”Dra på dig långkalsongerna och flytta till Norrland”, föreslog någon häromsistens. Det är säkert en noga uttänkt oneliner för sociala medier. Men när hela Sverige ska växa, och när vi alla ska utvecklas tillsammans, finns det betydligt större och viktigare lärdomar från norra Sverige än att det kan vara lite kallt om rumpan.
Mattias Goldmann
Mattias Goldmann är Hållbarhetschef Sweco Sverige och Sweco Group och också med i styrgruppen för Sustainable Business Bridge